Новини

12.11.2016 р.

Вчимося управляти конфліктами

Реалії сьогодення вимагають від нас більш уважного ставлення до процесів, що мають місце у різних регіонах України, які впливають досить суттєво на зростання конфліктогенних аспектів сучасних суспільно-політичних процесів в Україні та у Чернівецькій області, зокрема. Виникає нагальна потреба навчити людей управляти конфліктами, які в умовах українсько-російського протистояння стали ще більш болючими, незалежно від того чи мова йде про побутовий конфлікт, про конфлікт відмінності світосприйняття, цінностей, регіональних традицій. Виходячи з цих міркувань, Благодійний фонд «Суспільні ресурси та ініціативи» організвав 12 листопада 2016 р. у приміщенні  Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Івасюка в рамках діяльності Відкритого університету для дорослих тренінг з основ конфліктології. Тренінг був спрямований на ознайомлення учасників з основами прикладної конфліктології, та набуття ними практичних навичок конфліктної комунікації.

Проводив цей тренінг Андрій Гусєв, практикуючий психолог, тренер, медіатор, кандидат психологічних наук, доцент, експерт з підтримки діалогу/медіації в соціальних конфліктах Координатора проектів ОБСЄ в Україні, тренер і медіатор Одеської обласної групи медіації, член міжнародної Робочої групи з миротворчої освіти Глобального партнерства з запобігання збройним конфліктам GPPAC.

Тренер спрямував свої зусилля на те, щоб надати надати учасникам необхідну інформацію щодо механізмів виникнення конфліктів та особливостей їх протікання. Було проаналізовано особливості актуальної суспільно-політичної та психологічної ситуації з точки зору сучасної конфліктології. Особливу увагу тренер приділив навчанню учасників основним прийомам комунікації у конфліктних ситуаціях. Учасники були ознайомлені із науковим інструментарієм, який застосовується при аналізі конфліктних ситуацій. Їм також була надана можливість структурувати та осмислити власний досвід перебування у конфліктних ситуаціях.

         Учасники групи представляли різні професії та різні вікові категорії. Частина учасників нещодавно пережили драму вимушеного переселення з зони збройного конфлікту. Це надавало особливої гостороти та актуальності питанням осміслення сучасної соціально-політичної ситуації в країні, завдяки включення у группові обговорення особистого досвіду присутніх. Незважаючи на вікові, професійні відмінності учасники треннігу займали активну позицію, з готовністю брали участь у вправах, жваво дискутували під час обговорення запропонованого тренером матеріалу.

         Тренер застосовував і фасилітацію з елементами мозкового штурму і міні-лекції, і спонукав учасників обговорювати проблемні питання і виконувати практичні завдання, спрямованих на опанування комунікативних навичок, і брати участь у рольових іграх. Особлива увага приділялась встановленню безпечної та екологічної атмосфери групової взаємодії під час обговорень гострих питань сьогодення, та дотриманню принципу конфіденційності під час використання учасниками в процесі обговорення особистої інформації.

Цим тренінгом були завершені заходи міні-проекту Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» «Освіта заради змін» (основним партнером Фонду в реалізації проекту виступала Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Івасюка), який реалізовувався за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках проекту DVV International та ГО ІДЦ «Інтеграція та розвиток» «Замінимо мури відчиненими вікнами».