Новини

19.01.2017 р.

 

Соборна. Вільна. Самостійна.

 

22 січня 1919 року увійшло в історію нашої держави як своєрідний символ єднання українців, що проживали на різних берегах Дніпра, але вірили у єдину й неподільну Україну. Історичні обставини унеможливили існування вільної й соборної України на початку минулого століття, але вже у 1991 році Україна постала на політичній карті світу як незалежна держава. Сьогодні Україна виборює своє право на суверенітет та територіальну цілісність, пам’ятаючи історичні уроки минулого. 


Що ж відбувалося на українських землях на початку ХХ століття? Як українцям, поділеним між двома імперіями, вдалося об’єднати свої землі у єдину державу, хай і на короткий проміжок часу? Що діялося на території нашого краю? Ці та інші питання, пов’язані з подіями української революції початку ХХ століття, обговорювалися під час години державності «Соборна. Вільна. Самостійна», яка відбулась у четвер, 19 січня, у приміщенні Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка в рамках роботи Відкритого університету для дорослих. Слухачі університету не лише послухали доповіді істориків Наталії Нечаєвої-Юрійчук та Сергія Гакмана, але й пригадали власну участь у «живому ланцюзі», який відбувся 22 січня 1990 року. 


Фото, відео, спогади… В умовах військової агресії, інформаційної війни та інших викликів Українській державності, українське суспільство пам’ятає той складний шлях, який був пройдений на шляху до незалежності, й на своєму робочому місці, у щоденній кропіткій праці робить свій внесок у збереження єдності та соборності нашої України.