Новини

29.10.2017 р.

VIII Міжнародний симпозіум

«Румунсько-українські відносини: історія та сучасність»

відбувся у м.Тешнад (Румунія)

 

26-28 жовтня у м.Тешнад (повіт Сату Маре, Румунія) відбувся VIII міжнародний симпозіум «Румунсько-українські відносини: історія та сучасність», організований Союзом українців Румунії та Сатумарською філією СУР. Серед партнерів в організації заходу - Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Благодійний Фонд  «Суспільні ресурси та ініціативи».

Пленарне засідання відкрив депутат парламенту Румунії, Голова Союзу українців Румунії Мирослав Микола Петрецький. З вітальним словом до учасників заходу звернулися голова міста Тишнад Чобо Франчіск Греб, генеральний директор Повітового музею Сату Маре Фелічіан Поп, декан факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського національного університету Іван Вовканич, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ імені Юрія Федьковича Олександр Добржанський, завідувач кафедри української літератури ЧНУ імені Юрія Федьковича Володимир Антофійчук, голова Марамороської філії СУРу Мирослав Петрецький, декан факультету філології та комунікаційних наук Сучавського університету «Шефан чел Маре» Лумініца Елена Турку, віце-президент БФ «Суспільні ресурси та ініціативи», м.Чернівці Сергій Гакман.

Роботу симпозіуму було організовано у двох секціях – «Історія та історіографія» й «Міжнародні відносини – Культурна антропологія – Лінгвістика». Чернівецька делегація мала своїх представників у обох секціях. В ході роботи конференції розгорталися наукові дискусії з різних аспектів українсько-румунських відносин. У своїй доповіді чернівецький історик, професор Олександр Добржанський розкрив особливості українсько-румунських взаємин на Буковині в австрійський період, звернув увагу учасників симпозіуму на суперництво політичних еліт двох народів у реалізації національних проектів та умінні співпрацювати у вирішенні нагальних буковинських справ. Сергій Гакман, віце-президент БФ «Суспільні ресурси та ініціативи» у своєму виступі проаналізував процеси національного самовизначення на Буковині восени 1918 року та вплив геополітичних факторів на подальшу долю краю.

Професор Володимир Антофійчук розкрив невідомі сторінки з життя Дмитра Геродота та української еміграції Румунії у міжвоєнний час, а доцент кафедри сучасної української мови Алла Агафонова проаналізувала мовні засоби вираження туги за рідним краєм в епістолярії Івана Дощівника.

Доповідь асистента кафедри міжнародних відноси Любові Мельничук була присвячена транскордонному співробітництву між двома державами. Натомість доцент кафедри політології та державного управління Наталія Нечаєва-Юрійчук звернула увагу на особливості міжетнічної комунікації в умовах інформаційного суспільства на прикладі українсько-румунських відносин).

Симпозіум був представницький, проведений на хорошому організаційному рівні. Під час роботи секцій учасники торкнулися багатьох питань українсько-румунських взаємин на різних етапах історії. Важливим є те, що матеріали конференції друкуються і з ними може ознайомитися широкий загал науковців та ті, хто цікавиться проблемами українсько-румунських відносин. Загалом дана конференція засвідчує, що Союз українців Румунії активно працює над згуртуванням української громади у Румунії і разом з тим сприяє розширенню стосунків з науковцями і громадськими діячами України».