Новини

08.06.2019 р.

На Міжнародному науковому колоквіуму „Буковина та буковинці в ХХ столітті: ідентичності та альтеритети”

була презентована фотовиставка БФ «Суспільні ресурси та ініціативи» «Прості обличчя непростої історії»

 

08.06.2019 р. в рамках Міжнародного наукового колоквіуму „Буковина та буковинці в ХХ столітті: ідентичності та альтеритети” була презентована фотовиставка Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» «Прості обличчя непростої історії». Фотовиставка була продемострована в Чернівцях, Бухаресті, Дервенті (повіт Констанца), Одесі. Рік тому подібна виставка була представлена в Брусниці, вже з героями своєї громади. А цього року подібні виставки відкривають майже одночасно Магальська і Острицька ОТГ.

Основна ідея фотовиставки полягала в тому, щоб подивитися на історію Чернівецької області через призму життя простих людей. Найкращим описом цієї ідеї є приклад з життя однієї із героїнь експозиції - Кіцак (Ютіш) Елізабет, яка народилася в Австро-Угорщині, вийшла заміж і народила трьох дітей в Румунії (Румунському королівстві), працювала в колгоспі та виховувала онуків у Радянському Союзі, а померла вже у незалежній Україні. Не зважаючи на усі політичні катаклізми, Елізабет  не зробила жодної спроби покинути рідну домівку – усе своє життя прожила у рідному селі Остриця. І подібна доля спікала багатьох мешканців Буковини. На виставці були представлені світлини звичайних людей, родом з Буковини, або ставшими буковинцями пізніше. Вони пройшли через війни, зміни кордонів, політичні потрясіння, репресії, голод, депортації та є своєрідним віддзеркаленням долі Буковини в останні століття.

Модераторами презентації стали Сергій Гакман, віце-президент БФ “Суспільні ресурси та ініціативи”, заступник директора Чернівецького регіонального центру перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, закладів та організацій, кандидат історичних наук та Наталія Нечаєва-Юрійчук, член Фонду, доцент кафедри політології та державного  управління ЧНУ, кандидат історичних наук.

Міжнародний науковий колоквіум „Буковина та буковинці в ХХ столітті: ідентичності та альтеритети”, організований Національним інститутом «Буковина» (Румунія), Факультетом історії, політології та міжнародних відносин, Центром румунських студій, Центром Буковинознавства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (Україна).

Фото Миколи Гавки