Новини

30.07.2019

Відбулася прес-конференція з приводу завершення проекту БФ «Суспільні ресурси та ініціативи»                                                                                 «Громадянська освіта як ключ до місцевого розвитку»

 

30 липня 2019 р. в приміщенні Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка відбулася прес-конференція з приводу завершення проекту Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» «Громадянська освіта як ключ до місцевого розвитку».

У прес-конференції брали участь:                     

Олена Танасійчук – президент БФ «Суспільні ресурси та ініціативи»,

Сергій Гакман – віце-президент БФ «Суспільні ресурси та ініціативи»,

Наталія Нечаєва-Юрійчук – член БФ «Суспільні ресурси та ініціативи»,

Наталія Філяк – директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки  ім. М.Івасюка, 

Василь Цуркан – Острицький сільський голова,

Маряна Бойчук – завідувач бібліотеки Будинку культури с. Магала,

Христина Ютіш – спеціаліст з питань культури Магальської сільської ради.

Проект реалізовано БФ "Суспільні ресурси та ініціативи" за підтримки DVV International Ukraine в рамках проекту "Регіональні голоси - громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі" у партнерстві з Українською асоціацією освіти дорослих за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Водночас проект є продовженням діяльності з освіти дорослих в рамках роботи Відкритого університету для дорослих у партнерстві з Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою  ім. М. Івасюка.  

Проектна команда виходила з того, що протягом останніх десятиліть обсяг передачі знань багаторазово зріс і у наш час уже не можливо за п'ять-шість років підготувати людину до професійної діяльності раз і на все життя. Щорічно оновлюється близько 5% теоретичних і 20% професійних знань.  Саме тому навчання протягом життя стає критичним фактором в сферах зайнятості та соціального забезпечення, економічного зростання та конкурентоспроможності. Це особливо актуально для України в умовах проведення реформи децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад.

Проблема посилюється слабкою громадянською обізнаністю жителів нових ОТГ, недостатнім рівнем їх залучення до активної громадянської діяльності, браком дієвої моделі організації неформальної освіти для дорослих в сільських громадах.

Реалізація проекту була спрямована насамперед на жителів Магальської та Острицької об’єднаних територіальних громад у Чернівецькій області, в першу чергу – жінок і представників органів влади та активних громадян.  Основною особливістю цих громад є об'єднання сіл із переважаючим українським і румунським населенням, при якому більшість населення тут складають представники етнонаціональних меншин, а представники титульної нації є етнічною меншиною у складі ОТГ.

Проектна команда у 2018 р. провела соціологічне дослідження базових освітніх потреб мешканців Магальської та Острицької ОТГ, за  результатами якого було визначено існуючі проблеми територіальних громад, виявлено потенційні можливості їх вирішення; визначено оптимальні способи і форми співпраці місцевих активістів і керівництва ОТГ, окреслено, які вміння, навички та компетенції необхідні населенню для вирішення місцевих проблем.

Також на основі дослідження фахівцями та експертами в галузі освіти дорослих були розроблені дві комплексні освітні програми: «Базовий курс ефективного громадянства і комунікацій» для жінок-представниць різних етносів та «Базовий курс ефективного управління та участі» для представників органів влади та місцевих активістів.

З лютого 2019 року за цими програмами розпочалося навчання дорослих у Магальській та Острицькій ОТГ, яке завершилось в травні 2019 р. Загалом тривалість програм для жінок у кожній ОТГ склала 37 навчальних годин, а для представників органів влади та активістів – 16 навчальних годин.

Окрім того, 30 травня 2019 року в с. Магала та с. Остриця відбулися презентації фотовиставок “Прості обличчя непростої історії”. Виставки були присвячені звичайним мешканцям цих громад, котрі, незважаючи на усі військово-політичні катаклізми, зуміли зберегти любов до рідного краю, толерантне ставлення до інших, власні звичаї, традиції, культуру. На виставках були представлені світлини звичайних людей, родом з цих та навколишніх сіл, які пройшли через війни, реформи, політичні потрясіння, репресії, голод, депортації, та чиї долі є своєрідним віддзеркаленням долі нашого краю в останні століття.

Впродовж червня-липня 2019 р. також проводилися заняття у Чернівцях за партнерською програмою Херсонского ОЦ «Успішна жінка» «Громадянська освіта жінок – нові можливості для розвитку місцевої громади» (20 навчальних годин).

Для довідки: Відкритий університет для дорослих започатковано у 2016 р. Благодійним фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» спільно з ЧОУНБ ім. М. Івасюка, у партнерстві з Асоціацією народних університетів Німеччини DVV International Україна за підтримки МЗС Німеччини. Впродовж цього часу більше 1500 його слухачів взяли участь у Програмах неформальної освіти та отримали знання з різних питань, наприклад, у сфері захисту прав людини, використання інструментів участі та моніторингу діяльності органів влади, учасники та учасниці вчилися вирішувати конфлікти, критично та творчо мислити, бути медіа грамотними, вести здоровий спосіб життя, відкривати власний бізнес та грамотно вести сімейний бюджет. Також проводилися курси румунської мови, акторської майстерності, форум-театри та цілий ряд культурно-мистецьких заходів. Основним пріоритетом університету для дорослих є громадянська освіта.