Новини

09.12.2020 р.

Відбувся міжнародний круглий стіл «Intermarium» 2020: досягнення, загрози та перспективи»

09 грудня 2020 р. відбувся Міжнародний круглий стіл «Intermarium» 2020: досягнення, загрози та перспективи», метою якого є створення експертної платформи за участю провідних політиків та науковців країн Балто-Чорноморського регіону з метою аналізу актуального стану реалізації ініціативи «Тримор’я».

В роботі круглого столу взяли участь політики та науковці з України, Грузії, Республіки Молдова, Республіки Польща та Грузії.

З науковими повідомленнями виступили віце-президент Фонду, заступник директора Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, кандидат історичних наук, доцент Сергій Гакман та член наглядової ради Фонду, професор Кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктор політичних наук Сергій Федуняк.

Круглий стіл відбувався за наступними тематичними панелями:

  • Геополітична ситуація Балто-Чорноморської вісі: традиційні загрози та актуальні виклики;
  • Умови існування ініціативи «Тримор’я»: досягнення та перспективи розвитку?

Організаторами круглого столу виступили:

Громадська організація «Інститут демократизації та розвитку» (м. Київ, Україна); Громадська організація «Центр політичних наративів демократії» (м. Чернівці, Україна); Громадська організація «Інститут світової політики» (м. Київ, Україна).

Партнерами заходу стали:

 СКУМО (Світовий конгрес українських молодіжних організацій), Фундація «Східний дім» (Fundacja Domu Wschodniego, м.Варшава, Республіка Польща), Асоціація «Дім Чорного моря» (Black Sea House Assotiation, м.Констанца, Румунія), Аналітичний центр «Belarus Security Blog» (NGO «Belarus Security Blog», Мінськ, Республіка Білорусь), «Інститут політичних студій та соціального капіталу» (м. Чернівці, Україна), Благодійний фонд «Суспільні ресурси та ініціативи» (м.Чернівці) «Центр румунських студій» Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Інформаційну підтримку круглого столу забезпечують:

часопис «Західний інформаційний фронт», часопис «Polonews», часопис «BucPress», часопис «Молодий Буковинець», часопис «Obserwator Międzynarodowy», часопис «UKRAINIANS.MD», часопис «Europunkt.ro», часопис «Стожари» (svitua.org), часопис «Newssky» (newssky.com.ua).

Головний меседж:

Окрім традиційних викликів, пов’язаних з виборчими циклами, які традиційно обумовлюють «турбулентність» суспільно-політичних процесів в країнах між Балтикою, Чорним та Середземним морями, справжнім викликом для цих народів, власне як і для всього світу, стала пандемія COVID-19. Зазначене набуває особливої актуальності у зв’язку з перманентними спробами Кремля експлуатувати поляризацію електоральних вподобань в країнах Балто-чорноморської вісі як технологію гібридної агресії, разом з тим радикалізуючи етнічні, культурні та релігійні суперечності, притаманні даному політичному ландшафту. Водночас, в регіоні тривають інтеграційні процеси демократичного характеру, що відкривають нові економічні, енергетичні та безпекові можливості. Про бажання посилювати взаємодію в рамках ініціативи «Тримор’я» заявили члени даного проекту на саміті, що відбувся 19-20 жовтня ц.р в Таллінні. В свою чергу у Верховній Раді України було створено міжфракційну групу «Тримор’я», що свідчить про інтерес нашої держави до даної ініціативи. З огляду на зазначене, існує гостра необхідність експертного визначення способів локалізації та нівелювання згаданих викликів та загроз, а також визначення оптимальних шляхів взаємовигідного вектору розвитку ініціативи «Тримор’я».