Новини

15.07.2021 р.

Зроби родинну історію частиною історії краю

Сьогодні, 15 липня, у приміщенні Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка відбулася прес-конференція з нагоди старту проєкту «Прості обличчя непростої історії», підтриманого Українським Культурним Фондом. Проєкт реалізується БФ «Суспільні ресурси та ініціативи».

Мета проєкту - створення і промоція офлайн та онлайн форматів виставки «Прості обличчя непростої історії» як інноваційного інструменту взаємодії жителів Чернівецької області для формування нового бачення регіональної історії та мінімізації негативних етнонаціональних, етнорегіональних, політичних та історичних стереотипів взаємного сприйняття.

В рамках проєкту буде презентовано шість фотовиставок «Прості обличчя непростої історії» у територіальних громадах Чернівецької області, а саме – Чернівецькій, Кіцманській, Вижницькій, Герцаївській, Хотинській, Сторожинецькій; систематизовано та упорядковано світлини та історії героїв, зображених на них, для майбутнього фотоальбому, його видання та подальше поширення, створення спеціального сайту та онлайн галереї з можливістю подальшого наповнення для пожвавлення міжкультурного діалогу на рівні громади, регіону та у перспективі – всієї України, що в кінцевому результаті сприятиме активізації процесу формування української політичної ідентичності.

У прес конференції взяли участь:

Сергій Гакман – віце-президент БФ «Суспільні ресурси та ініціативи», заступник директора Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук, доцент розповів про ідею проекту та основні етапи його реалізації. Ведучи мову про ідею проєкту, С.Гакман поділився з присутніми історією своєї бабусі – Елізабет Кіцак, яка послужила поштовхом для створення першої фотовиставки на тему «Прості обличчя непростої історії».

Віктор Павлюк – громадський і культурний діяч акцентував увагу присутніх на важливості звернення до родинної історії та толерантності як фундаменту комунікативної взаємодії жителів Чернівеччини упродовж століть. Він також розкрив окремі факти з життя Магдалини Колотилюк (няні Володимира Івасюка Мілі).

Наталія Філяк – директор ЧОУНБ імені Михайла Івасюка розповіла про партнерство ЧОУНБ імені М.Івасюка та БФ «Суспільні ресурси та ініціативи» та важливе суспільне значення проєкту.

Наталія Нечаєва-Юрійчук – член БФ «Суспільні ресурси та ініціативи», доцент кафедри політології та державного управління ЧНУ імені Юрія Федьковича звернула увагу присутніх на те, що кожен може долучитися до [від]творення історичного минулого, принаймні на регіональному рівні і що доля кожної особистості вплетена в спільну історію.