Новини

20.08.2021 р.

У Кіцмані відбулося відкриття фотовиставки «Прості обличчя непростої історії»

 

20.08.2021 р. у Кіцмані відбулося відкриття фотовиставки «Прості обличчя непростої історії», ініційованої в рамках однойменного проєкту Благодійним фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду. До організації фотовиставки долучилися Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Михайла Івасюка та Кіцманська міська бібліотека.

Для всіх мешканців громади, гостей й туристів фотовиставка відкриває нові цікаві сторінки спільної історії й сучасності.

Серед героїв та героїнь фотовиставки – знані й невідомі широкому колу жителі громади: учасник Буковинського віча, один з найбільш відомих мерів Кіцманя австрійського періоду, зв’язкова ОУН, захисники вітчизни, митці, батьки й діти, дідусі й бабусі, у тому числі тих, хто брав участь у презентації.

Проєкт «Прості обличчя непростої історії» спрямований на вирішення ряду суспільно-важливих завдань, у тому числі: сприяння формуванню української політичної ідентичності; подолання негативних етнорегіональних та етноісторичних стереотипів взаємного сприйняття; привернення уваги до проблем регіональної / національної історії широкого кола громадян; сприяння зростанню громадянської активності та консолідації жителів громад через їх залучення до процесу співтворення культурних продуктів, написання локальної та регіональної історії та її популяризації.

В рамках проєкту, окрім роботи в Кіцманській громаді та Хотинській (в якій фотовиставка відбулась минулого місяця), планується також організація фотовиставок у Чернівецькій, Герцаївській, Сторожинецькій та Вижницькій громадах, упорядкування та друк фотоальбому, а також публікація зібраних світлин на спеціально створеному сайті. Деякі історії стануть основою для коротких відеофільмів.

Проєкт «Прості обличчя непростої історії» реалізовується Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду.

Презентація фотовиставки «Прості обличчя непростої історії» у Кіцмані відбулася. Але ще довго не вщухатимуть емоціі від спілкування з героями виставки, їх родичами та друзями. На фотовиставці переплелись історії життя як тих, кого вже давно немає з нами, так і сучасників, які завдяки наполегливій праці, любові до ближнього, самовідданості та таланту стали прикладом для наслідування для своїх ближніх. Буковина, зокрема і Кіцманщина, мала складну історію, змінювалися держави, але люди залишалися. Історичні події, які відбувалися в цьому мальовничому куточку буковинської землі, накладали свій відбиток на долі людей, які тут проживали. Саме про людські долі, часто складні і навіть трагічні, які є невід‘ємною частиною історії, і йшлося на презентації. Дякуємо за сприяння заступнику Кіцманського міського голови Юрію Косару, начальнику відділу культури, національностей та релігій Ользі Литвинюк, керуючій справами виконавчого комітету Кіцманськоі міської ради Ярославі Раковіці і бібліотечним працівникам, які дуже допомогли у зборі матеріалів *про героїв виставки, - Орися Сухолотюк

та Maria Kluchinska. #запідтримкиУКФ #ПростіОбличчяНепростоїІсторіі