Новини

Іван Місікевич

Іван Місікевич.

Продовжуємо публікацію матеріалів проєкту «Прості обличчя непростої історії». Проєкт реалізовувався Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду.

Місікевич Іван Танасійович (нар. 1958)

Іван Танасійович займається фотографією. Довго і професійно. Більше того – вчить фотографувати і знімати кіно дітей у своєму селі вже понад тридцять років.

Іван Місікевич народився у селі Банилів – Підгірний тепер Сторожинецької громади. Виріс у багатодітній сім’ї. Дитинство минало у звичних на той час, але  складних як на нинішні мірки умовах. Ще свіжою була пам’ять про війну. Згадує, що  дядько, рідний брат мами, помер від ран, отриманих на фронті під Берліном. Його навесні 1944 року мобілізували відразу після повернення до Буковини Червоної Армії. Пам’ять про війну, але ще ту, Першу, жила віддавна в рідних краях Івана Танасійовича, бо тут точились жорстокі бої влітку 1916 року, в час відомого Брусилівського прориву. Про цю історичну подію згодом Іван Місікевич зніме фільм, який отримає нагороди на різних фестивалях.

А перед цим будуть сільська восьмирічка, професійне училище в Чернівцях і невдала спроба вступити до училища військових пілотів за висновком медичної комісії – недостатня гострота зору. Та річчю, яка вплинула і сформувала його подальше життя був фотоапарат Смена 3. Це перший апарат, який з’явився у Івана Танасійовича ще в кінці шістдесятих. А любов до фотографії перейняв від односельчанина, свого сусіда.

Вже в січні 1988 року створив дитячу студію «Фокус» на базі Банилово-Підгірнівської середньої школи, яка функціонує до сьогодні. Зараз при студії працює два фотогуртки та один гурток мультиплікації, де займаються 50 дітей.

 Для здобуття професійної освіти Іван Місікевич в 1991 році закінчив факультет фотографії та кіно Московського заочного народного університету мистецтв. Паралельно вчився на факультеті фотожурналістики при Союзі журналістів СРСР.

Іван Танасійовичє неодноразовим призером Міжнародних та Всеукраїнських кінофестивалів, володар «Золотої медалі» за фільм «Старий вівчар» та срібної медалі за історичний фільм «Пам’ять сторіччя» про Першу світову війну, власне про згадуваний вище Брусилівський прорив. У колекції особистих нагород – 6 золотих медалей, 4 кубки та 4 гран-прі у різноманітних фотоконкурсах. Вихованці дитячої студії «Фокус» за 33 роки можуть похвалитись своїми досягненнями, серед яких22 одноразові, 13 дворазові та 7 триразові  чемпіони – переможці Міжнародних фотоконкурсів. На рахунку студійців 1700 дипломів різного рівня, 44 кубки, 10 гран-прі та 45 медалей. Нині команда готується до двох міжнародних конкурсів.

Іван Танасійович справжній подвижник своєї справи. Радіє, коли бачить  захоплення від улюбленого заняття в очах дітей, формує в дітей відчуття краси і любов до рідного краю.

 

#запідтримкиУКФ

#ПростіОбличчяНепростоїІсторії