Новини

Костянтин Польовий

Костянтин Польовий

Продовжуємо публікацію матеріалів проєкту «Прості обличчя непростої історії». Проєкт реалізовувався Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду.

Костянтин Польовий (1894 – 1983)

Костянтин Польовий з Костинців на Сторожинеччині був активним свідком зміни епох, країн і століть, на практиці пізнавав географію Європи, а згодом і Америки. Прагнув бути добрим господарем, досяг мети, але за кілька днів втратив усе. Насправді таких доль в наших краях тисячі, але й історія Костянтина Польового варта того, аби її згадати.

Перша Світова почалась, коли йому було вісімнадцять. Події розвивались приблизно в такій послідовності: мобілізація, сержантська школа, бої в Карпатах, а потім в Італії, поранення, медаль від Франца-Йосифа. Закінчення війни і встановлення можливо іншого, ніж очікувалось, але стабільного ладу дали шанс на застосування ділових якостей Костянтина. Він успішно веде господарство, одружується, продає плоди своєї праці в Чернівцях, бере кредит на купівлю землі. Для того аби повернути кредит на чотири роки їде на заробітки до Сполучених Штатів. Заробляє гроші, розраховується з банком. Все йде загалом добре, родить земля, підростають діти.

Все змінюється влітку 1940 року. Нова влада не залишила шансів таким господарям як Костянтин – «куркуль», ось той ярлик, з яким далі жити. При чому без всього заробленого майна, яке  забирають. А весна 1944 року приносить ще радикальніші випробування – його, вже немолодого за мірками того часу чоловіка примусово відправляють на каторжні роботи в Донбас. На щастя Костянтин вижив і повернувся додому.

Костянтин Польовий, простий сільський господар, вистояв перед всіма напастями, не озлобився на життя і людей. Односельчани старшого віку пам’ятають цього гідного високого чоловіка з гарним голосом і доброю вдачею.

 

#запідтримкиУКФ

#ПростіОбличчяНепростоїІсторії