Новини

Олена Усова

Олена Усова

Продовжуємо публікацію матеріалів проєкту «Прості обличчя непростої історії». Проєкт реалізовувався Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду.

 

Усова (Пилипик) Олена Михайлівна.

 Народилась у 1923 році в селі Банилів (нині Вижницького району Чернівецької області) в заможній селянській сім'ї Михайла та Василини Пилипик,  де  крім неї у сім'ї виховувалось ще дві сестри  - Марія та Параска. Навчалась у румунській школі.

          У 1948 році під час сталінських репресій на території Західної України її було заарештовано за ст. 58-б Кримінального кодексу СРСР з формулюванням «За зв'язок з буржуазними націоналістами та зраду Батьківщини».  Утримувалась у Чернівецькому міському управлінні НКВС , так звана тюрма «Алфавітка» . Нині це приміщення Чернівецького обласного краєзнавчого музею на вулиці Ольги Кобилянської у Чернівцях. Судом «трійки» була засуджена  на 10 років таборів.  Вся сім'я відреклася від неї. За час перебування в таборах, вони жодного разу не спілкувались з нею. Перебувала  у Воркутинських та Інтинських таборах (Республіка Комі).

       У 1956 році у зв'язку з амністією її було  звільнено. Щоб заробити грошей, після звільнення,  залишилась працювати у створеному радгоспі у селі Абезь Інтинського району. Згодом вийшла заміж за колишнього політв'язня Усова Петра Івановича. Разом переїхали до Вижниці, де Олена Михайлівна працювала шеф-кухарем та завідуючою їдальні у Вижницькому художньому училищі (нині - Вижницький фаховий художний коледж прикладного мистецтва).  У 1987 році у зв'язку зі скасуванням ст. 58 КК СРСР її було повність реабілітовано зі зняттям судимості. 

Не стало Олени Усової 3 липня 2005 року.

 #запідтримкиУКФ

#ПростіОбличчяНепростоїІсторії