Новини

Ілля Авасілоає

Ілля АВАСІЛОАЄ 

16.11.2021 р. Продовжуємо публікацію матеріалів проєкту «Прості обличчя непростої історії». Проєкт реалізовується Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду.

 Ілля Авасілоає – один з тих багатьох тисяч жителів сучасної Чернівецької області, які вже у ранньому дитинстві відчули на собі всі «переваги» радянської влади. Він народився 1 жовтня 1937 року в селі Хряцька на Герцаївщині. Коли Іллі було чотири роки, вся їхня сім’я була заслана до Сибіру. Напередодні німецько-радянської війни лише з території новоствореної Чернівецької області органами НКВС було виселено понад сім тисяч людей. Метою депортацій було не так посилення безпеки під час підготовки війни, як усунення політичних опонентів радянської влади, так званих «неблагонадійних».
Сам Ілля Ілліч згадує, як у засланні жили у великому бараку з двадцятьма сім’ями - вигнанцями з рідних країв, і як всю зиму не
виходив з бараку, бо не мав теплого одягу. У голодному дитинстві часто хворів. Потім сім’ю розділили: старших братів та сестру відправили заготовляти рибу для потреб фронту, а молодших – на постійне місце проживання у село Чантир’я Кондимського району Тюменської області. У 1945 році Ілля пішов до школи, де постійно відчував приниження через те, що він син «ворогів народу», «спецпереселенець», «румун».
У 1950 році, звільнившись із Воркутинських таборів, батько з допомогою румунських дипломатів відшукав сім’ю і того ж року забрав до себе у Тобольск. Згодом сім’я переїхала у Тюмень, де Ілля закінчив середню школу. Після важких поневірянь повернувся у рідні краї. Здобув вищу освіту в Белцькому педагогічному інституті (нині, Республіка Молова, тоді одна із республік СРСР). Згодом викладав математику та фізику в школах Герцаївського району.
У 1990-і роки Ілля Авасілоає очолив ініціативну групу з відновлення Герцаївського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці, де компактно проживають представники румунського етносу. І коли у 1991 році була ухвалена Постанова Верховної Ради України про відновлення Герцаївського району, земляки обрали Іллю Ілліча головою районної ради та її виконавчого комітету. Згодом був призначений представником Президента України у Герцаївському районі.
До 1997 року працював головою Герцаївської районної державної адміністрації. Після цього продовжував викладати. До сьогодні займається громадською діяльністю, музикою та програмуванням.