Новини

Макс Шиклер

МАКС ШИКЛЕР (1919 – 2014)
 
Продовжуємо публікацію матеріалів проєкту "Прості обличчя непростої історії". Проєкт реалізовувався Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду.
 

Макс Шиклер народився у 1919 р. в Путилі  в заможній родині, яка займалася фермерством. Навчався у гімназії у Вижниці та в старших класах у Чернівцях. Переїхав до Чернівців у 1934 році. Батьки, брат і сестра були депортовані з Путили 13 червня 1941 року до Сибіру, як представники "класу експлуататорів". Сам Макс Шиклер у 1941 році був працівником Чернівецького панчішного комбінату, що дозволило йому уникнути депортації (до початку німецько – радянської війни навіть не знав, що його родину депортовано). В тому ж році після початку війни на території Буковини організував групу чернівчан, з якими пішки відходив від наступу нацистів до Умані, де був мобілізований до радянського війська. Участі в бойових діях не брав. Служив будівельником, перекладачем з німецької, пізніше він був спрямований у Термез на тодішній кордон з Афганістаном. Після завершення війни у 1946 році повернувся в Чернівці. Був відомим у місті, як ударник танцювального оркестру при будинку Офіцерів, а також як затятий турист. У туристичних колах Буковини був легендарною особистістю. Макс Шиклер ходив у походи і після того, як йому виповнилося дев'яносто років. У вісімдесят чотири роки пройшов пішки Ізраїль з півночі на південь. 

Родина Шиклера окрім батька у 1954 році повернулася із Сибіру, але згодом брат і сестра емігрували до Ізраїлю. Макс Шиклер емігрувати не захотів вочевидь через пристрасть до міста, яке дуже любив і буковинської природи. Відійшов  у вічність в 2014 році в Чернівцях.