Новини

Микола МОТУЛЯК

Микола МОТУЛЯК
 
Продовжуємо публікацію матеріалів проєкту "Прості обличчя непростої історії". Проєкт реалізовувався Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Українського культурного фонду.
 
Микола МОТУЛЯК народився у 1915 році у багатодітній родині у селі Клішківці Хотинського району. З приходом радянської влади (1940 рік) родина Мотуляк була розкуркулена і змушена була переїхати у село Мамалига, де батьки працювали на залізничних коліях, а діти росли та виховували один одного, адже всього їх було 10.

З дитинства Микола Мотуляк любив малювати, та, оскільки родина жила бідно (бабуся розповідала, що хто перший прокинувся, той і взуття мав, решта ходили босоніж), свої малюнки Микола «шкрябав на печі цвяхом». Ніхто з родини не пам'ятає, як до них потрапив викладач-різьбяр з Чернівців, але саме ця людина наполягла на тому, щоб Назарій та ДарiяМотуляк віддали талановитого парубка на навчання у Чернівецьке професійне училище (різьба по дереву). Закінчивши училище з відзнакою, Микола був направлений викладачем в Хотин, де познайомився і одружився з Кароліною Костянтинівною Казимірко. Після одруження молода пара повернулась у село Мамалига і викладала в школі, до від'їзду Миколи до Ленінграда (нині – Санкт-Петербург, РФ) на навчання, де він отримав диплом історика. Окрім диплома історика він мав диплом майстра різьби по дереву. Володів також і мовою жестів.

Кілька десятиліть Микола Назарович викладав різьбу по дереву у Чернівецькому професійному училищі № 5, а його дружина, Кароліна, викладала конструювання і моделювання одягу у професійному училищі № 3. Разом вони виховали декілька поколінь творчих людей.

Будучи вже пенсіонером , Микола Мотуляк вирізьбив дерев’яний хрест і подарував його церкві села Мамалига, в якому він виріс.

Поховані Мотуляк Микола Назарович та Мотуляк Кароліна Костянтинівна на Алеї слави у Чернівцях...