Новини

Петер ДЕМАНТ

Петер ДЕМАНТ - Вернон КРЕСС

Продовжуємо публікацію матеріалів проєктів об'єднаних спільною концепцією «Прості обличчя непростої історії». Даний проєкт реалізовувався Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» за підтримки Східноєвропейської регіональної мережі Глобального партнерства з попередження збройних конфліктів (GPPAC).

ДЕМАНТ Петер Зиґмундович

Народився 02 серпня 1918 року в Інсбруку (Австро-Угорщина) в сім’ї військового лікаря. Пройшов повний курс навчання в Чернівецькій гімназії для хлопців «Куза Воде» з німецькою мовою викладання. Вищу освіту здобув у Брно (колишня Чехо-Словаччина). Як румунський громадянин був призваний на військову службу. Після 28 червня 1940 року за досі нез’ясованих обставин опинився у Чернівцях, де влаштувався на роботу до щойно створеного Чернівецького республіканського історико-етнографічного музею.

У червні 1941 року його, як і тисячі інших буковинців, депортували з чернівецького вокзалу до Новосибірська. Був репресований радянською владою і нею ж реабілітований.

Петер Демант відомий поціновувачам художнього слова як Вернон Кресс. Є автором книги спогадів та біографічної повісті про Чернівці між двома світовими війнами «Моє перше життя», а також кількох романів.

#запідтримкиСхідноєвропейськоїмережіGPPAC

#ПростіОбличчяНепростоїІсторії