Новини

Conference: Children in war

«Як можливе дитинство під час війни: права дітей в умовах збройної агресії РФ»

1 червня 2022 р. Благодійний фонд «Суспільні ресурси та ініціативи» спільно з ГО «Центр політичних наративів демократії» та Генеральним консульством Румунії в Чернівцях організували в Чернівцях міжнародну конференція «Як можливе дитинство під час війни: права дітей в умовах збройної агресії РФ». Про захист прав дітей в умовах війни говорили також учасників конференції  з Республіки Молдова, Румунії та інших міст України, які включилися до дискусії онлайн.

 Особливою темою обговорення став захист прав дітей, які стали жертвами збройної агресії російської федерації проти України, а також визначення механізмів їх захисту. На сьогодні через російське вторгнення в Україні вже загинуло 243 дитини, 444 дитини травмовано, а понад 223 тисячі дітей залишили межі України. Велика частина дітей, які залишилися, змушені жити у підвалах та бомбосховищах, постійно наражатися на небезпеку. Дітям доводиться переживати страх, біль, важкі втрати. Саме тому зараз першочерговим завданням є створити для дітей максимально безпечне середовище і дати їм можливість розвиватися навіть у таких непростих умовах сьогодення.

Над створенням сприятливих та комфортних умов для дітей, що були змушені переїхати з регіонів бойових дій у західні області України, працюють місцеві органи влади, представники закладів освіти, культури, медицини тощо.

Надзвичайно велику допомогу надають зараз дружні нам держави, зокрема сусідні Молдова, Польща та Румунія, даючи прихисток українським сім’ям з дітьми та дбаючи про них. Вимушені мігранти отримують житло, необхідну медичну, психологічну та соціальну допомогу.

У конференції, яку модерував віце-президент БФ «Суспільні ресурси та ініціативи», взяли активну участь також президент Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» Олена Танасійчук та членкиня Фонду, доцент кафедри політології та державного управління Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Наталія Нечаєва-Юрійчук.    

Під час конференції учасникам презентували творчу відеоінсталяцію «Наш вклад в перемогу України», створену дітьми, які навчаються в чернівецькому ліцеї №11 «Престиж». Окрім того, відбулася презентація дитячої антивоєнної книги Наталії Куконіної та художниці Раїси Рязанової «Колобок. Сучасна харківська казка».

З вітальним словом перед учасниками конференції виступили депутатка Верховної Ради України Людмила Марченко, депутат Парламенту Румунії, голова Союзу українців Румунії Микола Мирослав Петрецький, депутатка парламенту Республіки Молдова Ліліяна Гросу та Надзвичайний радник-посланник Генерального консульства Румунії в Чернівцях Дан Ніколає Константін.

У ваховому обговоренні проблем захисту дітей взяли участь Олена Танасійчук – президент Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи», директор програм Благодійного фонду «Елеос - Україна»; Світлана Бостан – директорка Чернівецького обласного центру соціальних служб; Юрій Гордієнко – президент ГО «Міжнародна академія захисту прав людини», правозахисник; Мірчя Петрюк – директор Сучавської філії НУО «Save children», Румунія; Наталія Нечаєва-Юрійчук – доцент кафедри політології та державного управління Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, кандидат історичних наук.