Новини

пресконференція

З нагоди завершення проєкут «мер Чернівців – Праведник світу» була проведена пресконференція 

Завершується проєкт Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи», присвячений праведнику народів світу Траяну Поповичу. Його історія стала основою сюжету документального фільму Фонду, В'ячеслава Хабайла та Сергія Воронцова "Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші".

Траян Попович за збігом обставин став мером Чернівців у найбільш трагічний період історії міста (1941-1942 рр.). Він урятував життя тисячам чернівчан єврейського походження. В Ізраїлі 1969 року йому надали звання Праведника народів світу з формулюванням "на знак особливої вдячності за порятунок двадцяти тисяч чернівецьких євреїв від депортації у табори смерті в Трансністрії".

Документальний фільм презентує історії чернівчан у часи Другої світової війни і розкриває таємницю, чому на війні головне слово – "любов", а історії порятунку важливіші за тему вбивств. В основу сюжету лягла книга Драгоша Олару та Сергія Воронцова про Траяна Поповича «Сповідь. Біографія. Свідчення». Головні ролі у фільмі виконали чернівецькі актори Іван Данілін та Олексій Григорчук. Вони, за словами авторів проєкту, дуже професійно виконали своє завдання, незважаючи на низку складнощів, які виникали у процесі роботи.

З нагоди завершення проєкут «Протидія спотворенню історії Голокосту через сприяння розвитку культурно-освітнього проєкту «Локальна історія крізь історію персонажів-символів: мер Чернівців – Праведник світу» за підтримки Агенції міжнародного співробітництва для розвитку RoAid та Асоціації єврейських організацій та общин України, 23 листопада 2022 року у приміщенні Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка відбулася пресконференція.