Новини

Пізнавально-етнографічна екскурсія

Пізнавально-етнографічна екскурсія в Музей історії і культури євреїв Буковини.

Захід проведено в рамках проєкту «НЕ сам на сам», який реалізовується Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» у партнерстві з Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою імені Михайла Івасюка за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Багатонаціональна культура населення Буковини викликає неабиякий інтерес у гостей нашого міста. 16 січня, відгукуючись на численні прохання користувачів – родин ВПО, командою проєкту «НЕ сам на сам» була організована пізнавально – етнографічна екскурсія до Музею історії і культури євреїв Буковини.

Директор музею Микола Кушнір познайомив екскурсантів з історією виникнення та розвитку єврейської громади на Буковині. Надзвичайно цікаво було дізнатися про внесок громади в економіку краю, зокрема створення і розвиток промислових підприємств, економічної науки, адвокатури, медицини, мистецтва. Архітектурні шедеври, спроектовані єврейськими митцями, і сьогодні є величною прикрасою старої частини міста.

Освіта і мистецтво відігравали визначальну роль в житті  кожної єврейської родини. Буковина свого часу дала світу низку відомих науковців, письменників, поетів, артистів та музикантів єврейського походження (Йозеф Шмідт, Сіді Таль, Пауль Целан, Роза Ауслендер та багато інших). Їх життя, творчість, трагічна доля викликала багато запитань у слухачів й, маємо надію, стане предметом наступної зустрічі. Надзвичайно зацікавили екскурсантів культурні традиції, духовні потреби, побут євреїв Буковини. Тож всі висловили одностайне бажання продовжити спілкування з Миколою Кушніром у форматі публічної бесіди та екскурсії Чернівецьким некрополем.  

#несамнасам

Міжнародний фонд "Відродження"

#бф_суспільні_ресурси_та_ініціативи

Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека  ім. Михайла Івасюка