Новини

В місті Сігету Мармацієй Союз Українців Румунії організував Фестиваль колядок

В місті Сігету Мармацієй Союз Українців Румунії організував Фестиваль колядок

Віце-президент БФ «Суспільні ресурси та ініціативи», заступник директора Чернівецького регіонального центру підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук, доцент Гакман Сергій Михайлович взяв участь у Фестивалі колядок у місті Сігету Мармацієй, Румунія, організованому Союзом Українців Румунії.

Понад 35 художніх колективів з Румунії, України, Угорщини та Республіки Молдова взяли участь у суботу, 13 січня, у Міжнародному фестивалі колядок, зимових звичаїв та обрядів українців. Захід, який відбувся у 31-е, пройшов традиційно у місті Сігету Мармацієй Марамуреського повіту.

Фестиваль розпочався зі Святої Літургії у храмі Української греко-католицької парафії і продовжився парадом колядників у народному вбранні до Центрального парку міста, де відбулися урочиста частина та святковий концерт. Після виконання державних гімнів Румунії та України з привітальними словами до присутніх звернулись представники СУР та почесні гості з Румунії та з-за кордону.

Голова Союзу українців Румунії, депутат Микола Мирослав Петрецький підкреслив у своїй промові важливість цього фестивалю для української громади та наголосив, що українці в Румунії, незалежно від місцевості, в якій проживають, свято зберігають усе найцінніше, що успадкували від своїх дідів та прадідів.

Депутат згадав перші роки фестивалю та висловив вдячність тим, хто протягом багатьох років сприяв проведенню цього заходу, який став традиційним у Сігету Мармацієй. Микола-Мирослав Петрецький подякував румунській владі за підтримку, надану національним меншинам і за можливість для громад зберігати, просувати і передавати свою ідентичність, яка представляє собою «видатне надбання народу».

Водночас голова СУР згадав про драматичну ситуацію в сусідній Україні, де українці змушені ціною власного життя відстоювати свою свободу, демократичні цінності, мову та ідентичність. Микола-Мирослав Петрецький нагадав, що «Україна обрала європейський шлях», висловивши сподівання, що «в якнайближчій перспективі і Україна, і Республіка Молдова стануть невід'ємною частиною європейської сім'ї».

У фестивалі, крім художніх колективів з Румунії, України, Угорщини та Республіки Молдова, взяли участь вокальні ансамблі українських біженців з Сігету Мармацієй, Бухареста, Галаца, Тімішоари і Тульчі.

У заході взяли участь представники Уряду та Парламенту Румунії, Посольств України в Румунії та Румунії в Україні, місцевих державних адміністрацій Румунії та України, Світового конгресу українців, Європейського конгресу українців, Товариства зв'язків з українцями за межами України (Товариство «Україна – Світ»), наукового середовища Румунії та України, Церкви, а також українці з різних куточків Румунії.