ЗМІ про нас

"Відкритий університет для дорослих": підсумки року // Буковинський вісник державної служби та місцевого самоврядування. – 2017. – 30 листопада

«Відкритий університет для дорослих»: підсумки року

30 листопада 2017 р.

Діяльність «Відкритого університету для дорослих» у 2017 році підсумували 29 листопада під час прес-конференції, що відбулася в Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка. «Відкритий університет для дорослих» працює уже другий рік, він був започаткований благодійним фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» у партнерстві з ЧОУНБ ім. М.Івасюка. Перший проект мав назву «Освіта заради змін», другий –  «Вдосконалюємося навчаючись». Обидва проекти реалізовувалися завдяки  фінансовій  підтримці Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках проекту «DVV International» («Асоціація народних університетів Німеччини») спільно з громадською організацією «Ініціативи та розвиток».

В рамках проекту діяло кілька напрямків. За словами віце-президента благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» Сергія Гакмана, надзвичайним інтересом користувався курс здорового способу життя, під час якого людям намагалися прищепити розуміння здорового способу життя, розповідали, яким  чином підтримувати фізичне та психічне здоров’я. Було проведено  курс розвитку навичок критичного мислення, що особливо актуально сьогодні, в умовах інформаційної війни. Слухачі, зокрема, мали можливість взяти участь у заняттях про те, як розпізнавати фейки, як поводитися з тією чи іншою інформацією тощо. Дуже популярним був курс румунської мови.

Ще один курс «Відкритого університету» був спрямований на розвиток творчого мислення. «Є багато людей, які надзвичайно талановиті, але вони іноді навіть не розуміють цього, тому їм треба дати певний поштовх. Є люди, які, наприклад,  вміють писати, але бояться, або пишуть вірші, але показують їх тільки найближчому другові, хоча насправді у деяких з них справді професійна поезія, гідна того, щоб бути опублікованою», – зазначив Сергій Гакман. Цього року, за словами організаторів, вдалося розширити географію «Відкритого університету для дорослих» і вийти за межі міста. Так, було проведено курс акторської майстерності для дітей у бібліотеці села Брусниця Кіцманського району, і два тижні тому вони вже представили для мешканців села свій перший спектакль.

Лектор «ВУ», кандидат історичних наук, асистент кафедри політології та державного управління ЧНУ Наталія Нечаєва-Юрійчук: «Позитив у тому, що тут немає обов’язковості, немає такого контролю як в школі, університеті – все це на свідомих, добровільних засадах. Людина сама приходить, сама обирає, сама ставить питання. Викладачі також більш осмислено підходять у багатьох моментах, тому що доросла  аудиторія є більш вибаглива: це люди з досвідом, деякі слухачі старші за нас, тому потрібно виважено підходити до  того, що ти робиш, щоб не образити, не зачепити, а допомогти і підтримати». Аудиторія, за словами лектора, дуже цікава, адже навчатися приходять люди різного віку – як студенти, так і пенсіонери.
«Розраховуємо, що будемо працювати далі, тому що є попит і, власне, бажання з нашого боку, з боку бібліотеки розвивати цю ідею і зробити її на постійній основі», зазначила Наталія Нечаєва-Юрійчук.

Партнерство з благодійним фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» насправді стало дуже плідним, підкреслила директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка Наталія Філяк. «Цей рік був нелегкий, але ми цього і шукали, ми не хотіли, щоб він промайнув непомітно і не лишив сліду у нашому житті. Насичений, цікавий, багатий різноманітними подіями, тренінгами, культурними і освітніми заходами, які  були цікаві як для наших бібліотечних працівників, так і для  нашої громади, відвідувачів. Завдяки «Відкритому університету для дорослих» у нас з’явилося більше читачів, ми почали більше популяризувати свою роботу, стали цікавішими, відкритішими для людей. Я дуже сподіваюся, що ці  два роки не будуть заключними, що наша співпраця буде  продовжуватися. Незалежно від того, чи буде фінансування, ми все одно робитимемо спільну  справу, тому що це дійсно потрібно громаді».

Джерело: http://buk-visnyk.cv.ua/hromadske-suspilstvo/970/

"Відкритий університет для дорослих": підсумки року // Буковинський вісник державної служби та місцевого самоврядування. – 2017. – 30 листопада